• Home
 • Nieuwsbrieven
 • De hormonale balans

Lang leve de hormonale balans.

De spelregels om een optimale hormonale balans te verkrijgen zijn gedurende gans ons leven dezelfde. Dit zowel bij de vrouw als bij de man, de puber, de volwassene als bij het ouder worden. Meestal worden we maar geconfronteerd hormonale disbalans bij problemen bv. uitblijvende menstruatie tijdens de puberteit, premenstrueel syndroom, problemen i.v.m. de menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen, postnatale depressie, hormonale disbalans na pilgebruik, problemen tijdens de menopauze (nachtelijk zweten, opvliegers, droogheid van de slijmvliezen…), borstvorming bij de man, erectiestoornissen, maar ook slaapproblemen, onverklaarbare gewichtstoename, zwaarmoedigheid, gebrek aan motivatie, voortdurende behoefte aan zoetigheid, chronische ontstekingen.

De 3 spelregels zijn:
1. Balanceer je voeding
2. Houd je lijf fit en flexibel: beweeg!
3. Verander je leefstijl: ban stress uit uw leven, slaap als een roos.

1. Voeding vormt de basis van onze gezondheid:
We kunnen veel ziektes voorkomen door onze voeding en leefstijl aan te passen. Voeding helpt uw lichaam om zich gemakkelijk en comfortabel aan te passen aan hormonale veranderingen. Het kan helpen om ongewenste symptomen onder controle te krijgen en op te heffen.

Welke voedingsmiddelen u kunnen helpen?

 • hormoonbalancerende voeding o.a. peulvruchten (linzen, kikkererwten,) gefermenteerde sojaprodukten o.a. miso, zaden (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitjes), granen (rijst, haver en tarwe), groenten (erwten, bonen, broccoli en wortels), fruit.
 • Eet meer omega-3 vetzuren (vette vis o.a. zalm, makreel, sardines, tonijn en noten en zaden o.a. lijnzaad, pompenzaad, walnoten) Dit helpt om chronische ontstekingen te voorkomen.
 • Eet meer fruit en groenten.
 • Vervang geraffineerde koolhydraten door ongeaffineerde, vermijd suiker. Hierdoor worden schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Dit kan de vervelende kwaaltjes opvangen o.a. nachtelijk zweten, gemoedschommelingen.
 • Ongeraffineerde koolhydraten zoals boekweit, havermout, spelt, rogge, haver, noten, bruine rijst, gerst, gierst, quinoa, bonen, peulvruchten, volkorenprodukten, fruit (vooral bessen, appels en peren) geven hun suiker zeer geleidelijk af in het bloed. Hierdoor geven ze u de hele dag langzaam vrijkomende energie. We beschouwen suiker als de suiker die toegevoegd is zoals suiker in uw thee, verborgen suiker in kant en klare producten zoals mayonaise, yoghurt, frisdranken, ontbijtgranen, confituur. Als u iets zoet wil eten probeer een beetje honing, ahornsiroop, gerstmalt, agavesiroop of rijstsiroop.
 • Drink voldoende.
 • Eet veel vezels.
 • Koop zo veel mogelijk biologische voeding. Eet geen voedsel dat veel chemicaliën bevat.
 • Eet minder verzadigd vet en transvetten. Transvetten ontstaan bij het verwarmen van vetten boven 121°C (bakken, braden, frituren, bewerkte voedingsmiddelen).
 • Vermijd cafeïne (koffie, frisdrank met cafeïne, energiedranken, zwarte en groene thee, chocolade) Cafeïne verergerd overgangssymptomen, hormonale schommelingen doordat het de bijnieren stimuleert. Het verwijdert ook de bloedvaten waardoor opvliegers erger worden. Drink granenkoffie, kruidenthee zoals kamille-, munt of rooibosthee.
 • Drink matig tot geen alcohol.

2. Bewegen.
Bewegen zorgt voor een tegengewicht voor stress. Door te bewegen reageer je stress af en voel je je gelukkig en rustig door de productie van endorfines. Door te bewegen voel je je lichamelijk moe, waardoor je beter slaapt. Bewegen werkt ook preventief tegen hartaandoeningen en diabetes, verlaagt de cholesterol, stimuleert de immuniteit en de hersenactiviteit, helpt ontgiften. Hierdoor zal de hoeveelheid stresshormonen dalen.
Maar overdrijf weer niet zodat het bewegen op zich geen stress wordt. Begin steeds rustig en varieer. Verhoog de intensiteit langzaam en train ook met gewichten. Samen met een partner trainen zorgt voor een extra dosis ontspanning. Als hardlopen of fietsen niet kan, wees dan dubbel tevreden met een rondje wandelen. Probeer ook tussendoor meer te bewegen door de trap te nemen, te wandelen, te fietsen. Ook huishoudelijk werk geeft een prikkel aan onze spieren om te bouwen vb. boodschappen dragen, poetsen, stofzuigen.

3.Verander je leefstijl: ban stress uit uw leven, slaap als een roos.
Door meer te slapen en stress te beheersen, zal de bijnier minder stresshormonen gaan produceren waardoor ze tot rust komt en energie kan steken in de bouw van geslachtshormonen.

 • Slapen:
  Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht. Tijdens de slaap krijgt uw lichaam de tijd om zijn batterijen terug op te laden en cellen en weefsels te herstellen.
  Zorg ervoor dat je je slaap voorbereidt: breng je lijf en geest in een rustige toestand voordat je gaat slapen. Doe geen sport voordat je naar bed wilt, kijk geen spannende films of moeilijke documentaires. Als u te weinig slaapt kunt u zich geïrriteerd voelen, last hebben van concentratieverlies en vermoeidheid, schommelende bloedsuikerspiegel. Slapen stimuleert de immuniteit en zorgt voor een goede bloeddruk. Het werkt preventief tegen hartaandoeningen en helpt om af te vallen.
 • Verminder stress:
  Bij stress reageert de bijnier door het maken van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze hebben als functie energie vrij te maken in het lichaam om te vechten of te vluchten. Bij langdurige chronische prikkeling van de bijnier raakt deze uitgeput en is ze niet meer in staat bij een stressprikkel de nodige hormonen te produceren. Dit noemt men bijnieruitputting. Hierdoor zal de bijnier ook minder geslachtshormonen produceren waardoor we een algemene hormonale disbalans creëren.

Wat kan de osteopaat voor u doen?

Ons lichaam weet precies wat het moet doen om ons gezond te houden, zich te verdedigen en aan te passen. De kunst is om ons lijf te gelegenheid te geven om dit vermogen maximaal te benutten. Osteopathie kan bij hormonale disbalans dit vermogen een handje helpen door:

 • Beweging herstellen t.h.v. de wervelkolom in hormonaal belangrijke zones zoals lage rug, bekken en staartbeen, middenrif, schedel en nek. Hierdoor verbetert de aanvoer van zuurstof en andere bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen t.h.v. eierstokken, bijnier, pancreas, schildklier, hypofyse en hypothalamus.

 • Het herstellen van bewegingsverlies t.h.v. de buikorganen waardoor we een betere opname krijgen van voedingsstoffen en een betere ontgifting via lever, darmen en nieren.

 • De cranio-sacrale fluctuatie herstellen die voor ontspanning zorgt in gans ons systeem.